Traumasensitief Onderwijs

Maak het verschil en help kinderen herstellen

Ingrijpende jeugdervaringen kunnen negatieve gevolgen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Denk aan onder meer pesten, (echt)scheiding, ziekte en armoede. Traumasensitief onderwijs (TSO) leert jou als onderwijsprofessional om te gaan met de impact ervan en het verschil te maken voor deze kinderen.

  • Leer signalen van trauma of chronische stress bij kinderen kennen, herkennen en erkennen.
  • Maak het verschil door sensitief te handelen en help kinderen herstellen.
  • Ontdek hoe je kinderen ondersteunt en helpt ontwikkelen.
  • In een traject op maat, naar de wensen en behoeften van jullie school.
  • Door een gecertificeerde trainer, opgeleid door Leony Coppens.
Traumasensitief Onderwij

Open de weg terug naar ontwikkeling

Onderzoek laat zien dat 3 op de 10 kinderen in het regulier onderwijs 3 of meer soorten ingrijpende jeugdervaringen hebben meegemaakt en dat die negatieve gevolgen kunnen hebben op de gezondheid, de ontwikkeling, het gedrag en het (school)succes van kinderen en jongeren.

Er zijn veel vormen van chronische stress in de directe leefomgeving van een kind, die een negatieve impact hebben op het leren en gedrag van kinderen. Gebeurtenissen die kinderen het meest aangeven zijn pesten, (echt)scheiding, ziekte, een ramp of ongeluk, armoede, emotionele verwaarlozing of mishandeling, lichamelijke mishandeling en getuige zijn van huiselijk geweld of buurtgeweld.

Traumasensitief onderwijs biedt jou als onderwijsprofessional houvast en geeft je de kennis, houding en vaardigheden om te leren omgaan met de impact van ingrijpende jeugdervaringen en trauma bij leerlingen.

TSO-traject op maat voor jullie school

Met Traumasensitief onderwijs (TSO) kun je ervoor zorgen dat gedragsproblemen, agressie en schoolverzuim afnemen en taakgericht gedrag toeneemt. TSO stimuleert de gezonde ontwikkeling en laat kinderen weer groeien op cognitief, gedrags- en sociaal emotioneel gebied. Bovendien werk je aan een klimaat in de school dat goed is voor álle leerlingen.

Een TSO-traject is niet voor elke school hetzelfde. Daarom vormen we samen een traject dat past bij de wensen en behoeften van jullie school.

Dit kan bestaan uit:

  • Teamtrainingen
  • Bouwvergaderingen als vervolg op de teamtrainingen
  • Team- of bouwbrede intervisie
  • Informatieavonden voor ouders en verzorgers
  • Groepsbezoeken en nagesprekken met de leerkrachten
  • Afstemming met ketenpartners
  • Individuele gesprekken met onderwijzend personeel t.a.v. eigen emoties die gepaard gaan met Traumasensitief Onderwijs

Het TSO-traject wordt gegeven door een gecertificeerde trainer. De trainers zijn opgeleid door Leony Coppens, klinisch psycholoog en auteur van ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’.

Dit ga je leren in Traumasensitief Onderwijs

In elk TSO-traject leer je het volgende:

Kennis

Welke invloed kan trauma hebben op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen, welke impact hebben ingrijpende levensgebeurtenissen op de hersenontwikkeling?

Herkennen

Signaleren van gedrag en inzicht krijgen in patronen.

Erkennen

Kijken met een traumabril en opbouwen van relatie met begrip.

Ondersteunen

Ondersteunen vanuit de relatie, ondersteunen door het bieden van veiligheid. Versterken van de veerkracht en executieve functies en het zelfbeeld opbouwen. Co-regulator zijn van het kind in het omgaan en verwoorden van emoties.

Tijdens het traject zetten we in op het herhalen van de theorie en het monitoren en volgen van het proces in het team. Als onderwijsprofessional ben jij binnen TSO het belangrijkste instrument, we monitoren en begeleiden jou en je team in zelfzorg tijdens het traject en stemmen samen af waar jullie behoefte aan hebben.

Traumasensitief Onderwijs Angle Apon

Meer informatie of starten?

Wil jij ook dat jouw school een baken van veiligheid, rust en vertrouwen is, wordt en blijft, waarin iedere leerling nieuwe lesstof kan opnemen? Bel of app met Bernardo via +31 6 52 83 86 07 of mail ons via info@angela-apon.nl. Wij ondersteunen je graag bij Traumasensitief Onderwijs!